Yazım Kuralları

YAZIM KURALLARI
Bu kılavuz, Applied Engineering and Technology(AET) dergisine yayınlanmak üzere gönderilecek olan makaleler için bir hazırlama talimatıdır. Makale dosyaları Microsoft Word (.docx) formatında olmalıdır.
Makale Türü:

  • Araştırma makaleleri
  • Short communications
  • Değerlendirme (derleme) makaleler
  • Genişletilmiş konferans bildirileri (%15'ten az benzerlik oranı)

Makalenin yapısı

Makale içeriği genel olarak şu başlıklardan oluşacaktır: Başlık, Özet, Giriş, Materyal ve Metod, Sonuçlar, Tartışma ve Sonuç, Teşekkür ve Kaynaklar. Bu başlıkları kullanmada bir miktar esneklik vardır, ancak bunlar açıkça tanımlanabilir olmalı ve sırayla takip etmelidir.

Makalelerin uzunluğu 4000 ile 10000 kelime arasında olmalıdır. Bu tüm metin için geçerlidir. Örneğin özet, referanslar, tablolardaki tüm metinler, şekiller ve ekler gibi tüm metinleri içerir. Lütfen her şekil veya tablo için 280 kelimeyi aşmayın.


Başlık: Makalenizin başlığı kısa, öz ve metinle ilgili olmalıdır.

Yazar Listesi ve Üyelikleri: Yazarların tam ad ve soyadları belirtilmelidir. Herhangi bir ikinci ismin baş harfleri eklenebilir. Üyelikler için standart biçim kullanılır: Üniversite veya Şirket Adı, Bölüm, Şehir dahil olmak üzere adres bilgileri eksiksiz olmalıdır. En az bir yazar sorumlu yazar olarak belirlenmeli ve üyelik bölümünün sonunda e-posta adresi ve diğer ayrıntılara yer verilmelidir.
Tüm yazarların ORCID numaraları verilmelidir.
Çok yazarlı makalelerde, makaleye önemli katkılarda bulunan tüm yazarların listelenmesi önemlidir. Araştırmaya destek veren ancak katkı sağlamayanlara teşekkür bölümünde yer verilmelidir. Makaleye katkıda bulunmayan veya araştırmayla ilişkilendirilmek istemeyen kişileri asla dahil etmemelisiniz. Yazarlık için araştırma etiğimiz hakkında bilgi edinin.

Özet: Özet, amacı, metodolojiyi ve önemli sonuçların bir özetini açıklayan bir kaç paragrafı içermelidir. Uzunluğu 300 kelimeyi geçmemelidir.
Anahtar Kelimeler: 3-6 anahtar kelime, virgülle ayrılmış, her bir anahtar kelimenin ilk harfi büyük yazılmalıdır.
Giriş
İlk paragrafa ve sonraki paragraflara girinti ile başlayın. Girintiler için sekme duraklarını veya diğer komutları kullanın, ancak boşluk çubuğunu kullanmayın. Birincil başlıklar koyu olarak sol kenardan başlamalıdır.
Ekteki template'de Applied Engineering and Technology(AET)'ye gönderilmek üzere hazırlamanız için bir örnek göstermektedir. Lütfen kılavuzu kesinlikle takip edin ve Microsoft Word kullanın. Uzunluk 20 sayfayı veya 10.000 kelimeyi geçemez.

Materyal ve Metod

2.1 Kağıt boyutu ve kenar boşlukları
Makale MS Word kullanılarak oluşturulmalıdır. Lütfen A4 kağıt boyutu (21x29,7 cm), tek sütun formatı kullanın. Tüm kenar boşlukları 2 cm olmalı ve yazıda sayfa numarası ve satır numarası bulunmalıdır. Şekil ve tablolar metinde geçtiği yere mümkün olduğunca yakın yerleştirilmelidir.

2.1.1 Makalenin yapısı
Makale içeriği genel olarak şu başlıklardan oluşacaktır: Giriş, Gereç ve Metodoloji, Sonuçlar ve Tartışma, Sonuç, Teşekkür ve Kaynaklar.

2.1.2 Şekil ve tablolar

Elektronik ortamdaki çizimleriniz bir Microsoft Office uygulamasında (Word, PowerPoint, Excel) veya Microsoft Office dışında kullanılan bir uygulamada oluşturulmuşsa, elektronik ortamdaki çizimleriniz sonlandırıldığında lütfen 'Farklı kaydet' veya resimleri TIFF veya JPG dosyasına dönüştürün, çözünürlük minimum 300 dpi olmalıdır.
Çizgi çizimleri yüksek çözünürlüklü ve yüksek kontrastlı olmalıdır. Renkli veya gri tonlamalı fotoğraflar (yarı tonlar) için minimum 300 dpi (.TIFF veya .JPG) kullanın.
Tablolar için Excel dosyaları veya resimleri yüklemeyin. Microsoft Word'ün tablo işlevini kullanın.

2.1.3 SI Birimleri
Uluslararası Birimler Sistemi kullanılmalıdır. Imperial, US alışılmış ve diğer birimler, mümkün olduğunda SI birimlerine dönüştürülmelidir.

2.1.4 Denklemler
Word kullanıyorsanız, lütfen Microsoft Denklem Düzenleyicisini veya MathType eklentisini kullanın. Denklemler yazı işleri müdürlüğü tarafından düzenlenebilir olmalı ve resim formatında görünmemelidir.

Bulgular
Araştırma sonuçları, eşlik eden şekil ve tablolarla açık ve yerinde sunulmalıdır. Bu şekil ve tablolara içerikte atıfta bulunulmalıdır. Açıklama, içerikte zaten verilenleri tekrarlamamalıdır.

Tartışma
Araştırma tartışması, diğer araştırma çalışmalarıyla karşılaştırarak ve belirli araştırma sonuçlarını çözmek için olası çözümler veya yararlı öneriler vb. önererek okuyucuları ikna etmeyi amaçlar. Araştırma sonuçları ve tartışma bir bölümde yazılabilir.

Sonuçlar
Noktaların ve önemli araştırma öğelerinin sonuçlandırılması çok uzun olmamalıdır. Makaleniz gönderilmeden önce tüm ortak yazarlar tarafından gözden geçirilmelidir.

Kısaltmalar, üç bölümün her birinde ilk göründükleri anda tanımlanmalıdır: özet; ana metin; ilk şekil veya tablo. İlk kez tanımlandığında, yazılı formdan sonra parantez içine kısaltma / kısaltma / başlatma eklenmelidir.

Teşekkür
Teşekkür, araştırma destekçilerine şükran gösterme amaçlıdır. Uzun olmamalı. Makaleniz gönderilmeden önce tüm ortak yazarlar tarafından gözden geçirilmelidir.

Çıkar çatışmaları
Yazarlar, rapor edilen araştırma sonuçlarının temsilini veya yorumlanmasını etkiliyor olarak algılanabilecek herhangi bir kişisel durumu veya çıkarı belirlemeli ve beyan etmelidir. Herhangi bir çıkar çatışması yoksa lütfen “Yazarlar çıkar çatışması beyan etmediğini” belirtin.

Referanslar
Referanslar bölümü, Vancouver stilini takip etmeli ve sadece İngilizce olmalıdır. Lütfen metinde atıfta bulunulan her referansın referans listesinde de bulunduğundan emin olun. Belirtilen ifadeden sonra parantez içinde Arapça bir sayı kullanın. Örneğin, [1] veya [2-4, 8, 10], 1, 2, 3,...'den kaynakta görünen son numaraya kadar Yazar 1 veya 2, 3, 4, 8, 10'a atıfta bulunur. liste.

Referans örneği

Dergi makaleleri: Dergi adları ISI Web of Science kısaltmalarına göre kısaltılmalıdır. Varsa, lütfen DOI'leri her zaman referans listenize tam DOI bağlantıları olarak ekleyin (ör. "https://doi.org/abc").

[1] Özkan O, Eker A, Gezgin A. Acil servisler için toraks travmasını hibrit bir yöntemle sınıflandırarak travmatik patolojinin tahmini. Türkçe J Müh Env Bilim, 2010; 34: 145–154.
[2] Özkan OW, Eker AR, Gezgin AK. Acil servisler için toraks travmasını hibrit bir yöntemle sınıflandırarak travmatik patolojinin tahmini. Kompost Yapısı, 2011; 93: 747–758.
[3] Özkan O, Eker A, Gezgin A. Acil servisler için toraks travmasını hibrit bir yöntemle sınıflandırarak travmatik patolojinin tahmini. Uygulama Fizik A, 2007; 93: 747–758. https://doi.org/10.1007/s00339-007-4137-z

Kitap
[1] Özkan RM. Jeotermal Santrallerin Termodinamik Analizi ve Optimizasyonu. 2. baskı. Philadelphia, PA, ABD: Taylor & Francis; 1999.
[2] Özkan ON, Eker AD, Gezgin AR. Jeotermal Santrallerin Termodinamik Analizi ve Optimizasyonu. 2. baskı. New York, NY, ABD: Wiley; 2001.

Kitaplardaki bölümler
[1] Özkan O, Eker A, Gezgin A. Jeotermal santrallerin yapay sinir ağı tabanlı optimizasyonu. İçinde: Radovic LR, editör. Jeotermal Santrallerin Termodinamik Analizi ve Optimizasyonu, Cilt. 27. New York, NY, ABD: Marcel Dekker; 2001. s. 1-66.
[2] Özkan ON, Eker AD, Gezgin AR. Farmasötik atıkların arıtılması. İçinde: Alberto MF, Eugen AW, editörler. Endüstriyel ve Tehlikeli Atıkların Arıtılması El Kitabı. New York, NY, ABD: Marcel Dekker; 2004. s. 63–130.

Konferans bildirileri
[1] Özkan ON, Eker AD, Gezgin AR. Bir laboratuvar akışkan yatağında yavaşlama davranışının stabilizasyonu ve destabilizasyonu. İçinde: Heinschel KJ, editör. 13. Uluslararası Akışkan Yataklı Yanma Konferansı Tutanakları, Cilt. 2. Orlando, FL, ABD: ASME; 1995. s. 1001–1014.

Tezler
[1] Özkan MP. Nano ölçekte arayüz kaynaklı elektrik olayları. Doktora, Pennsylvania Üniversitesi, Philadelphia, PA, ABD, 2008.