Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

AVRUPA BİRLİĞİ’NE ÜYELİK SÜRECİ KAPSAMINDA YENİ BİLGİSAYARLI TRANSİT SİSTEMİ (NCTS) UYGULAMASININ TRANSİT TİCARETE ETKİLERİ: İPSALA SINIR KAPISI ÖRNEĞİ

Yıl 2016, Cilt: 12 Sayı: 2, 8 - 29, 15.04.2016

Öz

Türkiye küreselleşme yolunda Dünya Ticaret .rgütü gibi kuruluşlara üye olup önemli adımlar atarken bir yandan da Avrupa Birliği gibi bölgeselleşme hareketlerine katılmaya çalışarak dünya ekonomisindeki yerini yukarılara taşımayı hedeflemektedir. Dünya ekonomisinde üst sıralara yükselmek dış ticarette rekabet edebilirlikle paralel ilerlemektedir. Bunu sağlayacak unsurlardan biri ise dış ticaretin kolaylaştırılmasıdır. Bu çalışmanın amacı; Avrupa Birliği’ne üyelik süreci kapsamında Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi (NCTS) uygulamasının transit ticarete etkilerini İpsala Sınır Kapısı’nda yarı biçimsel mülakat yöntemi yardımıyla incelemektir. Çalışmada öncelikle transit rejiminin tanımı ve kapsamına yer verilecektir, ardından Türkiye’de uygulanmakta olan transit rejimi ayrıntılarıyla ortaya konulacaktır. Avrupa Birliği’nin (AB) ortak ulaştırma politikası, NCTS kapsamında değerlendirilecektir. Çalışmanın son bölümünde ise İpsala Gümrük Kapısı’ndaki Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi (NCTS) uygulamaları mülakatlar yoluyla incelenerek, uygulamanın faydaları ve zayıf yönlerine değinilecektir.

Kaynakça

  • Altunışık, Remzi; Coşkun, Recai; Bayraktaroğlu, Serkan ve Yıldırım, Engin (2007), “Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı”, Sakarya Üniversitesi, İİBF, 5.Baskı, Sakarya.
  • Emekli, Mehmet Ali (2008), “Avrupa Birliği (AB) Ulaştırma Politikasındaki Güncel Eğilimler Bağlamında Türkiye Konteyner Taşımacılığı”, Erdal, Murat (Ed.), “Konteyner Deniz ve Liman İşletmeciliği İçinde”, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.
  • Keskin, Hakan (2011), “Lojistik, Küresel Tedarik Zinciri Pratikleri”, Gazi Kitabevi, İstanbul.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Sayı
Yazarlar

Ebru Nergiz

Mehmet Ali Kaçmazer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Nisan 2016
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 12 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Nergiz, E., & Kaçmazer, M. A. (2016). AVRUPA BİRLİĞİ’NE ÜYELİK SÜRECİ KAPSAMINDA YENİ BİLGİSAYARLI TRANSİT SİSTEMİ (NCTS) UYGULAMASININ TRANSİT TİCARETE ETKİLERİ: İPSALA SINIR KAPISI ÖRNEĞİ. Kastamonu Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 12(2), 8-29.